Informatie voor Gastouders

Klik voor een pdf - Brochure - van deze informatie

Het doel van Lions Internationale Jeugduitwisseling is om jongeren andere culturen te leren kennen, begrijpen en respecteren.
Voor onze circa 90 buitenlandse gasten zoeken wij gastouders, die voor hen gedurende een week hun huis openstellen. Onze eigen Nederlandse jongeren worden overal ter wereld gastvrij ontvangen door Lions, laten wij dat ook doen.

Wie zijn die jongeren?
Ze zijn 17 tot 20 jaar en komen uit vele landen van de wereld. Het zijn niet alleen Lions kinderen, sommige worden gesponsord door clubs op grond van veelbelovende capaciteiten, of het zijn jongeren die contact hebben met Lions. Engels is de voertaal.

Wanneer kan ik mijn gasten verwachten?
Home stay voor Europese deelnemers: za 13 - zo 21 juli 2019
Home stay voor overoceaners: za 6 -  zo 21 juli 2019 (gasten uit USA, Canada, Azie, Midden en Zuid Amerika komen hier een week eerder dan de Europese gasten. Meestal verblijven ze een week bij de ene gastouder, de week daarna bij een ander).

Wat wordt van mij verwacht?
U zorgt voor een slaapplaats, eten, een warm hart en u spreekt redelijk Engels. Betrek uw clubleden hierbij, zodat zij dagjes met de jongeren activiteiten ondernemen. Een cultuur leren kennen zit juist vaak in de kleine dingen. Een dagje fietsen, de markt bezoeken, polderweggetjes fietsen, een oud stadje bekijken, laat de jongeren vooral uw omgeving zien. Velen vinden het leuk een gerecht uit hun eigen land voor u te maken, samen boodschappen doen is dan heel gezellig. We verwachten van de jongeren dat ze mee helpen bij kleine huishoudelijke klusjes zoals afwassen of afruimen, en dat ze hun eigen was doen.

Hoe word ik gastouder?
Gastouder wordt u door het aanmeldingsformulier in te vullen en te mailen naar de Lions Stichting Jeugduitwisseling, mail YEC110CH@lions.nl. Ook kunt u contact opnemen met de Lions districtscommissaris Jeugduitwisseling die uw eigen kinderen heeft uitgezonden. Kunt u twee jongeren ontvangen, dat werkt beter. Ze kunnen dan samen optrekken. Heeft u een voorkeur voor iemand uit een bepaald land, omdat u die taal juist leuk vindt, of graag meisjes of juist jongens, geef dit dan aan.

Wat kan ik verwachten?
Een heel leuke en interessante tijd met jongeren die Nederland willen leren kennen. En u leert ook weer veel van hen, al zijn het de meest gekke uitdrukkingen in een andere taal. Het is ook grappig om ons eigen land door de ogen van een ander te zien. Heeft u zelf kinderen in de middelbare schoolleeftijd, dan is dit een uitgelezen kans. Hun Engels verbetert, en voor hun is het ook een internationaal avontuur. De verschillen in afstanden, temperatuur, en geografische ligging zijn al heel leuke punten om over te praten. De jongeren verblijven 8 dagen bij u in huis.

Zijn er ook regels?
Jazeker. Ze zijn allen akkoord gegaan met de camprules, en die gelden ook voor de gastouderperiode. In het kort: zij mogen absoluut geen motorvoertuig besturen, gebruik van drugs is absoluut verboden, alcohol alleen bier of wijn, maximaal 2 per dag. Over het gebruik van mobieltjes kunt u afspraken maken, als dit naar uw zin teveel gebeurt. Het is uw huis, u bepaalt de regels. U kunt altijd uw districtscommissaris Jeugduitwisseling bellen, als u ergens mee zit.

Wij wensen u een heel leuke tijd met uw gasten, wij hebben er altijd heel veel plezier in!

Het bestuur van Stichting Jeugduitwisseling