De Youth Exchange & Camps bieden jongeren in Nederland een unieke kans om eens ‘over de grens te kijken’, om de grenzen van hun eigen ervaringen te verleggen, kennis te maken met andere culturen, gebruiken en opvattingen. Ze bouwen een (internationaal) netwerk op waar ze nog vele jaren gebruik van maken en plezier aan beleven. Voor sommigen is dit een ‘once in a lifetime opportunity’!
Dat is niet wat wij Lions zélf zeggen over ons uitwisselingsprogramma, dat is wat we terugkrijgen van de mensen die wij vanuit Nederland hebben uitgezonden de wereld over. En van de jonge mensen van ‘all over the world’ die naar Nederland zijn gekomen en die we gastvrij hebben ontvangen in onze gezinnen. En dat doen we sinds 1961 elk jaar weer!
Ook in 2025.
De Youth Exchange & Camps zijn een juweeltje waar nog veel meer Nederlandse jongeren van kunnen profiteren.
Maar daar hebben we de hulp van Lions Clubs voor nodig!
Hoe draag je als club bij aan het succes?
Als Lions Club kun je op verschillende manieren bijdragen aan het succes van de Youth Exchange & Camps:
-
Reclame maken
Ondanks hun succes is ons internationale jeugduitwisselingsprogramma bij heel veel mensen onbekend. En onbekend maakt onbemind. Als club kun je helpen door informatie te verspreiden over de mogelijkheden. Waar? Op scholen bijvoorbeeld. Veel decanen en leerkrachten in het voortgezet onderwijs hebben geen idee dat dit bestaat, terwijl ze dagelijks met jongeren in contact zijn én ze steunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Voorlichting in bibliotheken, waar jongeren komen, is ook een mogelijkheid. Misschien mag je flyers neerleggen, of op bepaalde momenten met een kraampje ergens je verhaal doen. Jongerenorganisaties en verenigingen zouden ook moeten weten van de uitwisseling.
-
Kandidaten zoeken, selecteren, aandragen
In principe komt iedere jongere tussen de 16 en 24 jaar in aanmerking voor uitzending. Maar we hebben natuurlijk wel wat aanvullende criteria waarop we selecteren en die het ook mogelijk maken om geschikte jongeren te zoeken.- Heel praktisch gesproken: een goede beheersing van de Engelse taal is belangrijk om je in het buitenland te kunnen redden. (Geldt trouwens ook voor de jongeren die naar ons land toe komen.)
-
De sociale, maatschappelijke en fysieke condities. Er zijn clubs die het belangrijk vinden dat hun kandidaten normaal gesproken nooit een dergelijke kans zouden krijgen vanwege hun privésituatie. Bijvoorbeeld omdat ze zelf mantelzorger zijn. Of omdat ze een fysieke beperking hebben. Of omdat er armoede in het spel is.
Ook voor die categorie jongeren is er de mogelijkheid om deel te nemen. Misschien niet in alle landen, maar Italië organiseert kampen speciaal voor jongeren met een visuele handicap. Noorwegen voor jongeren met een fysieke beperking. In beide landen zijn op locatie alle kennis en medische voorzieningen aanwezig voor deze doelgroepen!
-
Sponsoring van kandidaten
Het sponsoren van kandidaten kan op verschillende manieren. Als club bepaal je zelf welke manier het beste past.-
Administratieve ondersteuning
Iedere kandidaat moet zichzelf online aanmelden via een inschrijfformulier. Maar dat formulier moet altijd ondertekend – lees: goedgekeurd – worden door een Lions Club. -
Financiële ondersteuning
Deelname kent een aantal kostenposten. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk voor rekening komen van de kandidaat dan wel een Lions Club. We kennen: inchrijfgeld, reiskosten, kosten voor deelname aan het kamp, reisverzekering. De exacte bedragen kunnen per kamp/land verschillen.
-
Wat krijg je als club terug voor je investering?
Met iedere kandidaat die we naar het buitenland sturen, spreken we af dat hij of zij na afloop een verslag/presentatie verzorgt voor de leden van de ondersteunende club. Ofwel, je krijgt een prachtig verhaal van iemand die een geweldige ervaring heeft opgedaan. Dankbaarheid en ‘een fan voor het leven’ is de belangrijkste beloning die je als club krijgt.
Gastgezin
Behalve dat we jongeren de wereld over zenden, ontvangen we ook jongeren uit het buitenland. Een deel van hun verblijf in Nederland zitten ze samen op een locatie tijdens het camp. Maar voorafgaand daaraan zijn ze een week te gast bij Lions-gezinnen. (Jongeren van buiten Europa zijn twee keer een week te gast bij twee verschillende gezinnen.)
Er zijn veel Lions-gezinnen die al ervaring hebben als gastgezin. Soms in samenwerking met andere gezinnen in dezelfde omgeving. Wil je daar meer over weten, lees dan de pagina over gastgezinnen.